Etänä, toimistolla vai hybridinä? – Arkiaktiivisuutta työpäivään
Pitkän etätyöskentelyn jälkeen monissa organisaatioissa on ollut ajankohtaista ainakin osittain paluu toimistoarkeen. Edelleen toisille sopii paremmin etäily, kun taas joillekin paluu toimistolle on kauan odotettu tapahtuma. Tässä blogissa yhteistyökumppanimme Työeläkeyhtiö Elo pohtii eri työskentelytapojen hyviä puolia sekä niitä tekijöitä, joilla vetoa toimistolle paluuseen voidaan lisätä.
Ota ajatukset talteen!
Toimistotyön ja etätyön parhaat puolet
Hybridiarki tuo toimistolla ahertajan elämään yhteisöllisyyden lisäksi myös useita muitakin hyviä puolia. Arkiaktiivisuus lisääntyy, kun työpöydän ja kahvikoneen välimatka on enemmän kuin kotona totuttu muutama askel. Myös kerrosvälejä tulee kavuttua ahkerammin läsnäpalavereihin mennessä. Askelia kertyy kuin huomaamatta myös työmatkan varrelta toimistolle reippaillessa.
Voisiko siis ajatella, että kollegoiden kohtaamisen ja valmiin lounaspöydän ohella toimistotyön vetovoimatekijöihin kuuluisivat myös työmatkaliikunta joko kävellen, pyöräillen tai muilla keinoin sekä mahdollisesti toimiston tarjoamat liikuntamahdollisuudet? Mikäpä myöskään estäisi toimistolla taukojumppia yhdessä mukavien työkaverien kanssa. Eikä pidä unohtaa hyvää työergonomiaa, spontaania innovointia sekä muita mukavia kohtaamisia työkavereiden kanssa, vaikka kahvikupposen äärellä.
Monimuotoiset työskentelytilat tarjoavat nykyaikana kohtaamisiin hyvät mahdollisuudet, aiempiin tunkkaisiin neuvotteluhuoneisiin verrattuna. Toimivien ja houkuttelevien tilaratkaisujen myötä toimistolla tulee ehkä myös vierailtua useammin.
Etätyössä arkiaktiivisuus muodostuu monista eri asioista, mutta sitä on usein huomattavasti vähemmän kuin toimistolla. Niinpä etätöissä työhyvinvoinnin parasta antia ovat mm. työn autonomia, jaksamisen lisääntyminen työpäivän jälkeen sekä työn rytmittäminen: lyhyitä taukoja on helpompi pitää tai lähteä lounastauolla jopa kävelylenkille. Kun työmatkaan ei kulu aikaa muutamaa askelta enempää, oman ja työelämän yhteensovittaminen helpottuu. Etätöissä myös keskeytykset jäävät usein vähemmälle, joka puolestaan lisää työn tehokkuutta ja tunnetta, että päivän aikana saa enemmän aikaiseksi to do-listan tyhjentyessä.
Tulevaisuuden hybridityö
Hybridityö houkuttelee työyhteisöä kehittämään uusia tapoja työn tekemiseen. Samalla tutustutaan uusiin tekniikoihin ja ehkä jopa hiotaan prosessejakin ketterämmiksi. Yhteisöllisyydelle, kohtaamisille ja ajatustenvaihdolle tulee myös varattua oma aikansa, kun kohtaamiset kasvokkain ovat ainutlaatuisempia ja harvemmassa kuin ennen.
Vinkit hybridityön onnistumiseen: Kuinka lisätä omaa arkiaktiivisuutta – etänä ja toimistolla?
• Taukoliikuntasovellukset – löytyykö jo sellainen? Hyvä! Jotta varmistat ohjelman säännöllisen käytön, aseta myös muistutukset sovellukseen/ omaan kalenteriisi.
• Lounaslenkki tai kävelykokous. Koska askelia useimmiten kertyy kotioloissa vähemmän, ota tavoitteeksi lisätä aktiivisuutta myös päiväaikaan, jos vain kalenterisi antaa periksi. Usko pois, jo 10-15min lyhyt reippailu piristää. Sama toimii myös toimistopäivinä!
• Kotitoimistolla ergonomia ei välttämättä vedä vertoja toimiston tarjontaan, kiinnitä siis huomiota työskentelyasentoihin ja erityisesti niiden vaihdoksiin! Ilman sähköpöytääkin saat työskenneltyä hetkiä seisten hyödyntämällä esimerkiksi keittiötasoja.
• Työmatkaliikunta tuo arjen aikasäästöjä, kun illalla ei enää varta vasten tarvitse lähteä lenkille. Myös mieli kiittää, kun saat työpäivän jälkeen hetken vain itsellesi ja ajatuksillesi.
• Heivaa hissi ja ota toimistolla tavoitteeksi käyttää päivässä vähintään kerran tai kaksi rappusia.
Tätä kaikkea tuo mukanaan hybridityö – välillä etänä ja välillä toimistolla.
Win-win – etunsa siis kummassakin!
Kirjoittajat: Elon HR-palvelut Anni Joensuu ja Kirsi Palsa