Briefly in English

Blogi

Ajatustyöläinen, ota tauko ja liikuskele! Saat nämä kolme supervaikutusta

Alamme vähitellen tiedostaa pitkän paikallaanolon haitat keholle, mielelle ja aivojen suorituskyvylle. Tietotyössä tauotuksen rooli korostuu. Mutta millainen on fiksu tauko, ja mihin se oikeasti vaikuttaa?

Tietotyö vaatii tarkkaavaisuutta, luovuutta, sinnikkyyttä sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia – muun muassa. Jos kognitiivinen kuormitus jatkuu tauotta, aivojemme toimintakyky heikkenee. Pitkä paikallaanolo näivettää myös kehoa ja aineenvaihduntaa.

Jos nouset ylös, liikuskelet ja pidät tauon työasioista, saat seuraavat terveysvaikutukset:

1) Kognitiivinen suorituskyky paranee

Voimme verrata aivoja moottoriin, joka pitkän käytön jälkeen ylikuumenee. Kone ei ehkä hyydy, mutta se yskii. Lyhytkin breikki saattaa laskea kierroksia riittävästi, minkä jälkeen kognitiivinen toiminta eli tiedon käsittely ja jalostus sujuvat taas jouhevasti.

Lataako mikä tahansa työstä irrottava tekeminen aivoja – kannattaako vaikka surffailla somessa tehtävien välillä?  Ei välttämättä. Oleellista olisi tehdä jotain työnteosta selkeästi poikkeavaa. Eli jos työhön kuuluu tekstien käsittely ruudulla, somepostausten lukeminen ei ole paras valinta.

Aivot rakastavat erityisesti liikuntaa. Verenkierron vilkastuessa myös aivot saavat lisää happea ja ravintoaineita. Liike myös parantaa aivojen eri osien yhteistoiminnallisuutta, paremmin kuin vaikkapa sudoku! Useat tutkimukset vahvistavatkin liikkumisen edistävän luovaa ajattelua ja uusien ideoiden keksimistä. Vaikutus on parhaimmillaan heti liikkumisen jälkeen tai sen aikana.

2) Sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnat piristyvät

Suomeksi sanottuna: kehosi on alttiimpi polttamaan energiaa kuin varastoimaan sitä rasvaksi. Jos liikuskelet säännöllisesti pitkin päivää, aineenvaihdunta pysyy virkeänä. Se kannattaa, sillä 8 tunnin istuskelun päätteeksi edes tunnin kuntoliikunta ei saa rasva-aineenvaihduntaa täysillä käyntiin. Auts!

Jo työtuolilta nousu ja viereisessä huoneessa käynti elvyttää lihaksia ja aineenvaihduntaa. Kodin askareet, siirtymien tekeminen kävellen tai pyörällä – kaikki liike lasketaan. Tässä määrällä on merkitystä, ja siksi virallinen liikuntasuositus ohjaakin tauottamaan paikallaanoloa ”aina kun voi” sekä liikkumaan kevyesti eli liikuskelemaan ”mahdollisimman usein”.

3) Kropan jumit ja kolotukset hellittävät

Kehoamme ei ole luotu istumiseen tai ylipäätään jatkuvaan paikallaanoloon. Taukojen väliin jättämistä ei voi kompensoida edes täydellisesti säädetyllä, ergonomisesti oikeaoppisella työpisteellä. Istumatyö muun muassa heikentää selkälihaksia, passivoi pakaralihaksia, kiertää olkapäitä lysyyn sekä kipeyttää niska-hartiaseutua, ranteita ja kyynärpäitä.

Näiden haasteiden välttämiseen ei löydy oikotietä, mutta säännöllinen ja tiheä tauotus ehkäisee ja hoitaa vaivoja tehokkaasti. Vaihda siis asentoa usein, vuorottele seisoma- ja istuma-asennon välillä ja pidä kehoa elvyttäviä taukoja.

Eiköhän nousta ylös? Tee Virkisterin ohjattu Liikkuva Tauko® vaikka saman tien!

 

Jotta tauotus ei unohtuisi työyhteisössäsi… Anna Virkisterin auttaa!

Suositut taukotuokiot Liikkuva Tauko® ja Palauttava Tauko™ toteutetaan joko toimipisteellä tai yrityksen valitsemassa kanavassa, esimerkiksi Teamsissä. Kalenteriin merkitty yhdessä tekeminen on tehokas motivaattori!

Tarjoamme ilmaisen 10 minuuttin kokeilukerran ilman mitään sitoumuksia. Ota yhteyttä riikka@virkisteri.fi!

Artikkeli perustuu Yritysmaratonviestin kumppaniyritys Virkisterin asiantuntijoiden  Kati Boijer-Spoofin ja Riikka Ilmivallan tietokirjaan Etätyön hyvinvointiopas (Bazar Kustannus)

Kuva: Laura Iisalo

Yritysmaratonviesti

OSALLISTUMALLA TUET LASTEN LIIKUNTAA

TAMPERE

520 €

 

Last chance – Tämä on viimeinen hintaporras.

Joukkueosallistuminen.

Max. 10 henkilöä per joukkue

Ilmoittaudu

HELSINKI

660 €

 

Last chance – Tämä on viimeinen hintaporras.

Joukkueosallistuminen.

Max. 10 henkilöä per joukkue

Ilmoittaudu

Lisäpalvelut

Piknik-kassit 75 €

Lasten Liike -viestikapula 100 €

Premium -telttapaketti SOLD OUT

Basic -telttapaketti Helsinki SOLD OUT, Tampere jäljellä 645 €

Pöytäpenkki -setti Helsinki SOLD OUT, Tampere jäljellä 75 €

Huom. Telttapaketit eivät sisällä joukkueosallistumista.

Osta
Lue lisää

(Ilmoittautumishintoihin lisätään alv. 10 % ja lisätuotteiden hintoihin alv. 14 – 24 %.)